Online-reisgidsen-nepal

Indrukwekkende natuur

Niet alleen is Finland erg rijk aan meren, meertjes en andere wateren, ook is het één van de dichtst beboste landen van Europa. Maar liefst een ruime 65% van het hele land is bedekt met bossen. De wateren nemen slechts een tiende deel van het land in beslag. Het noorden en zuiden van Finland zijn totaal verschillend van elkaar, ook als het gaat om natuur. De veranderingen zijn door het hele land waar te nemen. Van het merenrijke en vrij vlakke zuiden loopt het landschap glooiend over naar de hoge heuvels en de uitgestrekte wouden die in het noorden te vinden zijn. In het uiterste noorden liggen de toendra’s en de lege vlakten van de hooglanden van Lapland. In het noordwesten is de hoogste berg van het land te vinden, de Haltiatunturi met een hoogte van maar liefst 1328 meter.

Klimaat

Finland kent opmerkelijke temperatuurverschillen tussen de zomer- en wintermaanden. De hoofdstad Helsinki, dat in het zuiden van het land ligt, kent een gemiddelde zomertemperatuur van zeventien graden, de noordelijke stad Rovaniemi heeft een gemiddelde temperatuur van vijftien graden in dezelfde periode. In de winter is het in Helsinki gemiddeld zes graden onder nul en in Rovaniemi min elf graden. De grotere verschillen in de winter komen vooral door het dichtvriezen van de Botnische Golf. Lapland heeft met een temperatuur van veertig graden onder nul een echt toendraklimaat. De zomer duurt in Finland van juni tot en met augustus. Deze periode is het vaak droog en zonnig. De overige maanden van het jaar kan er behoorlijk wat regen vallen.

Wilde dieren

De dierenwereld in Finland kent niet zo veel soorten als de andere landen van Scandinavië. Dit heeft vooral met de noordelijke ligging van het land te maken. In de geschiedenis waren er ontzettend veel beren, wolven, lynxen, vossen en veelvraten voor, maar deze aantallen zijn door de jaren heen sterk afgenomen. Toch kun je deze bijzondere dieren nog wel in het wild tegen komen. Ook het aantal rendierenkuddes zijn afgenomen. Op de hoge vlakke bergen leeft de lemming nog boven de boomgrens en in de woud- en moerasgebieden in het zuiden van lapland zijn nog elanden te vinden. In heel Finland zijn nog elf soorten reptielen en kikkers te vinden en ook zijn door het hele land nertsen, marters en hermelijnen te vinden. Er leven bijna tachtig verschillende vissoorten, 350 vogelsoorten en slangen, waaronder de zeer giftige adder.

Terug naar Populaire bestemmingen